web analytics

Hygiëne aan boord van MSC Cruises.

De MSC Grandiosa stak op 16 augustus in Genua van wal voor een achtdaagse cruise in het Westelijke deel van de Middellandse Zee. Ze had een kleine 3000 passagiers aan boord. Dit is de helft van haar capaciteit. MSC Cruises heeft haar terugkeer goed voorbereid. Ze kan het zich niet veroorloven dat er een uitbraak gebeurt aan boord van haar vlaggenschip. Om dit te voorkomen zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen voor de check-in. Tevens is er enorm geïnvesteerd om de lucht aan boord zo zuiver mogelijk te houden.

Van de passagiers wordt het volgende verwacht.

  • Ten vroegste 72 uur voor vertrek moet de passagier een RT-PCR-TEST laten afnemen en deze moet uiteraard negatief zijn.
  • Zij moeten een verzekering afsluiten die alle risico’s met betrekking tot Covid-19 dekt (bijstand, annulering/weigering bij inscheping). MSC biedt een dergelijke verzekering aan voor slechts € 18 per persoon. Ze hebben hiervoor een contract bij Europ Assistance.
  • Bij de reisdocumenten wordt een tijdslot aangeduid waarop je je kunt aanbieden voor de check-in. De bedoeling is om ellenlange wachtrijen en een concentratie van wachtenden te vermijden (Brantano toestanden). Er wordt van de passagiers verwacht dat zij zich hier strikt aan houden.
  • Voor de check-in kom je in een ruimte waar de gezondheidsgegevens worden gecheckt. Ze kijken het formulier na, nemen je temperatuur contactloos, etc. Daarna kun je inchecken. Constateren ze afwijkingen dan volgt er een afzonderlijke medische evaluatie. Is deze negatief dan kun je verder. Anders wordt het inschepen geweigerd.

Aan boord zijn er ook een aantal aanpassingen.

  • Maaltijden en dranken worden aan tafel bediend. In het buffetrestaurant mag je niet meer zelf in de potten roeren. Je portie wordt uitgeschept door het personeel van MSC.
  • De schepen varen op 70 procent van hun capaciteit. Er wordt standaard 10 vierkante meter per passagier voorzien.
  • Met uitzondering van Cirque du Soleil gaan alle shows aan boord verder door. Die zijn verdeeld over meerdere opvoeringen per dag.
  • De schepen zijn uitgerust met een nieuw luchtzuiveringssysteem zoals in moderne ziekenhuizen. Het filtert 99.97 procent van alle micro-organismen uit de lucht. Covid-19 ontsnapt hier niet aan.
  • Mondmaskers en ontsmettingsgel zijn voorzien in alle kajuiten.
  • Bij verplaatsingen aan boord moet je een mondmasker dragen. Dit moet niet op de buitendekken. Er is een verhoogde aanwezigheid van medisch personeel (dokters en verpleegkundigen die een speciale opleiding kregen in de bestrijding van Covid-19).

Excursies

Dit is heel belangrijk. MSC Cruises stelt een excursiepakket voor van € 100 per persoon voor drie excursies. Alles wat met deze excursies te maken heeft, werd vooraf gescreend. De bussen zijn specifiek ingericht om de bubbels te waarborgen. De chauffeurs en gidsen zijn getest. Hier wordt evenmin niets aan het toeval overgelaten.  De bedoeling is dat bij een mogelijke besmetting er onmiddellijk kan worden nagegaan waar de oorzaak ligt.

DAAROM IS HET NIET TOEGELATEN OM DE GROEP TE VERLATEN TIJDENS EEN EXCURSIE!

Een familie die deze regel verleden week in Napels aan hun laars lapten en dachten “slimmer te zijn dan de Paus” werden bij de terugkeer de toegang tot het schip geweigerd. Zij mochten opdraaien voor alle extra kosten.

Je mag dan ook het schip niet verlaten tenzij je deelneemt aan een excursie.  Alleen een wandelingetje maken de in stad is niet toegelaten en daar wordt stevig de hand in gehouden.

MSC legt de lat voor de bescherming van haar passagiers heel hoog en doet hier zware investeringen voor. Mocht je het interesseren. Per cruise spendeert MSC Cruises 500.000 Euro om de gezondheid van haar passagiers en bemanning veilig te stellen. Het is meer dan logisch dat ze dit niet in gevaar laten brengen door wijsneuzen die denken meer te mogen, meer te kunnen of meer te doen dan de anderen.

Tot slot

Alles lijkt op papier veel moelijker dan het in werkelijkheid is.  Aan boord van een cruise werden altijd al heel zware hygiënische voorzorgen genomen. Dit is alleen een beetje aangescherpt. Cruisen is immers altijd al de meest hygiënische vorm van reizen geweest. MSC legt de lat hoger dan de meeste maatschappijen. Toen in juni de grenzen weer open gingen werd de angst voor de verpeste vakantie door de maatregelen snel weggeveegd door de ervaring. Dit zal ongetwijfeld hier ook het geval zijn.

Nogmaals het lijkt allemaal veel op papier maar alle processen zijn zo uitgedokterd dat het allemaal heel natuurlijk zal aanvoelen. Het is meer dan normaal dat sommige passagiers gestrest zijn door de nieuwe omstandigheden. Maar aangezien er geen nul risico bestaat zal de angst voor een cruise aan boord van een MSC schip snel verdwijnen.

Het filmpje op dat ik hieronder heb ingesloten is een lokaal verslag en vertelt over de check-in en het leven aan boord.

Uiteindelijk reis je in een omgeving die veel veiliger is dan bij je thuis. We hebben steeds de mond vol over de rode zones in het buitenland. Vergeet niet dat België zelf een RODE ZONE voor het buitenland is.

Ik heb op YOUTUBE onderstaand filmpje gevonden met een expert verslag over de procedures die ik hierboven beschreef en ook met beelden van het leven aan boord. Ook de ervaringen van de passagiers werden opgenomen. Iedereen voelde zich perfect veilig en happy aan boord.

Als je na een zwaar zomerseizoen op een veilige manier van een rustgevende vakantie wilt genieten? Je vindt binnen de prijsklasse niets beter dan een cruise.

Als een gekend cruise expert sta ik voor je klaar om je met raad en daad bij te staan. Niet alleen voor een cruise vakantie. Bel me op 050621052 of e-mail op rufin@paradise.be. Ik ben ook bereikbaar op SKYPE onder RUFIN DUWEL

En nu FILM