Het licht aan het einde van de tunnel

toerisme herstartHet toerisme probeert de motor terug op te starten. Maar gemakkelijk is anders. Infrastructuren die zijn lamgelegd krijg je niet zomaar in 1,2,3 terug aan de praat. Daar komt een hoop voorbereiding bij kijken. 

We zijn er bijgevolg bij lange nog niet uit. Hier en daar komt een en ander weer op gang. Een aantal luchtvaartmaatschappijen kondigen het hervatten van hun vluchten aan vanaf het einde van deze maand of in de loop van juni. Het is niet zo dat ze meteen hun hele dienstregeling hervatten. Maar KLM, Air France, Transavia, Lufthansa etc kiezen als kersverse kuikens heel voorzichtig het ruime luchtruim. Anderzijds is er een Wizzair die in volle corona tijd een nieuwe verbinding tussen Charleroi en Wenen opstart. Zeg wat je wilt, maar de Hongaren hebben lef.

De reiswereld zit met een godzilliaans probleem. Vroeger was de wereld ons dorp. Maar nu zitten we gevangen tussen grenzen. Veel hangt dus af van wat de verschillende landen beslissen, van wat onze regering beslist. Tot nu toe is de regel dat de Belgische grenzen gesloten blijven tot 8 juni. Iedereen hoopt dat deze beperking wordt opgeheven vanaf 9 juni.

Aan de Middellandse Zee maken een aantal landen zoals Portugal, Italië, Kroatië, Griekenland en Albanië zich op om het beste te maken van het overgebleven zomerseizoen. Ook Turkije en Cyprus doen hun uiterste best. Dan heb je er anderen, zoals Spanje en Frankrijk, die momenteel de boot afhouden. 

Hou er rekening mee dat de capaciteit op veel bestemmingen beperkt zal zijn door lokale reglementen. De rol van de reisagent zal terug aan belang winnen. Wij weten wel waar er wat verkrijgbaar is.

Deze aartsmoeilijke situatie houdt ooit wel op. Maar “ooit” is een moeilijk definieerbaar begrip.

Het toerisme is op wereldschaal een van de belangrijkste industrieën. Het is ook veerkrachtig en kan zich vrij snel aanpassen aan nieuwe situaties. Nu is het roeien met de riemen die we hebben tot we onze buitenboordmotor weer kunnen starten.