Een Galaxy niet zo ver weg.

Iedere Star Wars film begon steevast met: “Long time ago In a Galaxy far, far away …”. Je hebt niet de Millennium Falcon nodig om door Hyper Space te reizen en dit te bereiken. Een goede reisagent volstaat…

Ik kreeg het idee voor dit verhaal door een combinatie van Star Wars Day (4 mei), Dag van de reisagent (5 mei) en een artikel dat mij onder ogen viel.

Om de traditie van Star Wars in tact te houden publiceer ik dit artikel in episodes. Iedere dag verkennen we een ander Star Wars universum. Gordels vast …

Aflevering I – Het avontuur begint

Het interieur van de hoeve van Lars op Tatooine.

Episode II – Attack of the Clones | Episode IV – A New Hope

George Lucas transponeerde Tunesië naar de Star Wars wereld. De hoeve van Lars ligt in het Tunesische Matmata. Het Sidi al Driss hotel is een traditionele Berber troglodieten woning. Verblijf in dit hotel en je bent in het huis waar Luke Skywalker zijn jeugd doorbracht. Op de binnenplaats van het hotel liggen nog wat film props uit Attack of The Clones. Gebruik dit hotel als je rebellenbasis om de omgeving te verkennen.

het huis van Lars
Foto: Eloy Rodriquez

 

Aflevering II – Endor, de woudmaan

Episode IV – Return of the Jedi

Voor de opnames van Return of the Jedi zocht George Lucas het dichter bij huis. Het Redwood National and State Parks in Califonië. Dit nationaal park heeft een oppervlakte van 180 km2 en omvat sommige van de oudste en hoogste bomen op onze planeet. Tot het midden van de 19de eeuw waren deze wouden de thuis van verschillende autochtone stammen, waaronder de Miwok. George Lucas noemde het leuke teddy beer volkje dat de maan bevolkte de Ewoks. Je ziet het verschil zit soms in de details.


Wandelaars vinden hier tientallen uitgestippelde paden. Maar als je liever in je cockpit blijft zitten kun je de Avenue of Giants volgen. Dit is de Californian Route 257. Hier kun je ook al genieten van de majestueuze en indrukwekkende landschappen. 

de maan van endor


Aflevering III – De ijsplaneet Hoth

Episode V – The Empire Strikes Back

In “The Empire Strikes Back” hebben de rebellen een toevlucht gezocht op de ijsplaneet Hoth. Hoth vinden we terug in het Noorse Finse. Terwijl we in de film zagen hoe de rebellen het opnamen tegen de vijandelijke troepen en de woeste bevroren natuur, brachten acteurs en crew de meeste tijd door in het Finse hotel “Finse 1222”.

De opnames gingen door in de onmiddellijke omgeving van het hotel en op de nabij gelegen Hardangerjøkulen Gletsjer.
Fans komen hier jaarlijks samen om de planeet Hoth en het magische bevroren wonderland te vieren.
Jammer genoeg is de gletsjer ook het slachtoffer van de klimaatwijziging. Als je Hoth wilt bezoeken, dan wacht je daar beter niet te lang meer mee.
hoth
Foto: Per Olav Apalnes

Aflevering IV – De Wookie planeet Kashyyyk

Episode III – Revenge of the Sith

In Revenge of the Sith maken we kennis met Kashyyyk, de thuisplaneet van de Wookies. We krijgen een overdonderend panoramisch beeld van uit de zee oprijzende kalkstenen berg- en rotsformaties. Het is niet moeilijk om de keizerlijke troepen te zien naderen terwijl Yoda en Chewbacca met elkaar overleggen hoe ze de Wookies in veiligheid kunnen brengen. Kashyyyk is de baai van Phang Nha nabij het Thaise Phuket. Het is een zalige plek om van het strand te genieten en uit te rusten van de veldslagen in de Kloon oorlogen.

Kashyyyk

Aflevering V – Jedha

Rogue One

In Rogue One, een film uit de Star Wars saga, zien we de X-wing van Cassian Andor door een woestijnvallei van de heilige planeet Jedha dansen. Deze vallei ligt in Jordanië en is de legendarisch Wadi Rum. Mensen wonen al sedert het begin der tijden in Wadi Rum. Dit natuurfenomeen werd pas vorige eeuw aan de bredere mensheid bekend gemaakt door het boek “The Seven Pillars of Wisdom” van T.E. Lawrence, de legendarische Lawrence of Arabia. Sinds de verfilming van zijn leven in 1962 werd Wadi Rum een toeristische bestemming. Door de grillige rotsformaties is het een paradijs voor bergbeklimmers.

Jedha

Aflevering VI – De Keizerlijke Basis van Scarif

Rogue One

Ieder jaar passeren er miljoenen mensen door deze Keizerlijke Basis, zonder het te beseffen. De buitenopnames van deze basis werden opgenomen op de Malediven. Het interieur is dat van het Londense metrostation Canary Wharf. De CGI artiesten slaagden er wonderwel in om de roltrappen en borden te wissen. De echte fan met enige verbeelding heeft, als ie de ogen wat dichtknijpt, er geen moeite mee om Jyn Erso, Cassian Ardor en K-2SO in het hol van de vijandelijke leeuw te zien bewegen.

scarif

Aflevering VII – Ahch-to – bakermat van de Jedi

Episode VII – The Force Awakens | Episode VIII – The Last Jedi | Episode IX – The Rise of Skywalker

Ray gaat op zoek naar de legendarische Jedi Meester Luke Skywalker en beland op de planeet Ahch-to. Hier volgt ze de training om haar Jedi vaardigheden te ontwikkelen. Ahch-to is een onooglijk eiland waar de oorsprong van de Jedi ligt. Ook hier hebben we de Millennium Falcon niet nodig om op Ahch-to te geraken. Een ferry vanaf Ierland overbrugt de ongeveer 20 kilometer die Skellig Michael van Ierland scheidt. Skellig Michael was in de zesde eeuw de thuis van Keltische monniken. die er de bolvormige gebouwtjes oprichten. Tot  de dertiende eeuw werd dit bewoond door de kloosterorde. Daarna werd het een pelgrimsoord. Het eiland is nu voornamelijk bewoond door duizenden papegaai duikers. Het eiland staat ook op de lijst van UNESCO WERELDERGGOED. De Ierse regering beperkt het aantal bezoekers aan het eiland. Het is enkel te bereiken per boot.

ach-to

Aflevering VIII – Crait

Episode VIII – The Last Jedi

De rebellen kregen het hard te verduren. Hun rangen zijn gedecimeerd en ze hebben zich teruggetrokken op de zoutplaneet Crait. Hun laatste bolwerk tegen de overmacht van Kylo Ren. We vinden de zoutvlakten van Crait terug in Bolivië. De “Salar de Uyuni” is een gigantische zoutvlakte. De zoutlaag is tot 9 meter dik. Ze werden gevormd toen in de prehistorie de meren uitdroogden. De vlakte kan doorkruist worden met grote terreinwagens. Tijdens het regen seizoen, als de vlakten onder water staan, lijken ze op magische spiegels. De planeet Crait kun je bezoeken met meerdaagse tours die vertrekken uit Uyuni.

craith

 

Aflevering IX – Naboo

Episode I – The Phantom Menace

In The Phantom Menace waren de fans zwaar onder de indruk van de grandeur van de planeet Naboo. Vooral het koninklijk paleis van Naboo deed sommigen even in de ogen wrijven toen ze de luxe van de zalen zagen. Eerlijk, ik dacht toen ook dat ze heel wat werk en energie gestoken hadden in deze set. Spoiler alert! Dit was geen filmset. De opnames gebeurden op locatie in het koninklijk paleis van Caserta dat zich op luttele kilometers van Napels bevind. Dit paleis werd gebouwd in de 18de eeuw in opdracht van koning Karel III van Napels. Hij gaf zijn architect, Luigi Vanvitelli, de opdracht om een paleis te bouwen dat zowel Versailles als het koninklijk paleis in Madrid naar de kroon kon steken. Deze opdracht is voortreffelijk uitgevoerd.
Het paleis van Caserta is zes op zeven dagen open voor bezoekers. Je mag gerust een dag uittrekken om deze parel, die ook op de UNESCO werelderfgoed lijst prijkt, te bezoeken. Naast het gebouw kun je ook verdwalen in de enorme en sprookjesachtige tuinen van het paleis.

paleis van naboo

Star Wars had IX episodes. Dit artikel heeft IX paragrafen. Een tocht langs onze planeet met locaties die zo uitblinken in schoonheid dat je zou denken dat ze enkel kunnen voorspruiten uit de verbeelding van schrijvers of regisseurs.

Niets daarvan. Iedere locatie kun je op onze eigen wondermooie aarde bezoeken. En ik help je daar heel graag bij. Contacteer me en plannen we je volgende avontuur.