Reisbeperkingen Corona virus vanaf 18 februari voor België.

Reisbeperkingen Corona virus vanaf 18 februari voor België.

18 februari lijkt een historische datum te worden.

Nationaal gaat de coronabarometer naar ORANJE en voor reizigers wordt het eveneens een stuk eenvoudiger.

Veel van de tussenregels verdwenen vannacht. Ik geef hier enkel de regelgeving voor wie in België woont.

Wat blijft?
Het PLF-formulier moet nog altijd worden ingevuld! Tenzij je met de wagen of paard en kar reist. Dit kan tot zes maanden voor de geplande terugreis gebeuren. Dit geldt voor ALLE REIZIGERS.

Belangrijk element in de versoepeling is het CORONACERTIFICAAT. Dit vermeldt of je volledig gevaccineerd bent, in de laatste zes maanden hersteld bent van Covid-19 of een PCR test onderging die negatief was.

Keer je terug uit een EU-land, een land binnen de Schengenzone of een land dat op de WITTE LIJST van de EU staat, dan is er geen test of quarantaine meer verplicht.

Keer je terug uit een donkerrode zone of grijze zone binnen de EU of Schengenzone of uit een derde land dat niet op de WITTE LIJST staat?

  • Heb je een coronacertificaat? Dan zijn er geen testen of quarantaine meer vereist.
  • Heb je geen coronacertificaat? Laat je testen op de dag na je thuiskomst. Dit kan een PCR (labo) of een RAT/antigeentest (hiervoor kun je NA AFSPRAAK bij bepaalde apothekers terecht) zijn.

Er zijn ook aparte regels voor hoog risicolanden binnen en buiten de EU/Schengenzone, maar die zijn momenteel niet relevant omdat deze nu blanco zijn.

Met de huidige regels hebben reizigers met een coronacertificaat de vrije keuze in hun bestemming. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de voorwaarden die je bestemming oplegt. Het ene land is wat dit betreft al strenger dan het andere. Heb je geen coronacertificaat? Maak dan vooraf een afspraak bij een apotheker voor een RAT test de dag na je terugkeer en Kees is ook weer klaar.

Pak dus maar je koffers! De poort naar de rest van de wereld staat al half open.