Geen quarantaine voor beroepsverplaatsingen en zakenreizigers.

Geen quarantaine voor beroepsverplaatsingen en zakenreizigers

Geen quarantaine voor beroepsverplaatsingen en zakenreizigers​

De overheid maakt voortaan onderscheid tussen beroepsverplaatsingen en privéreizen. Als je vanaf nu kunt aantonen dat je naar België terugkeert na een professionele reis moet je niet verplicht in quarantaine. Je hoeft je ook niet te laten testen. Zelfs niet als je terugkeert uit een rode zone. De voorwaarde is wel dat je op je reis geen risico’s hebt genomen.

Hiermee erkent de overheid het essentiële karakter van zakenreizen. Voorwaarde is wel dat je je op de reis aan de veiligheidsmaatregelen houdt. 

Dit zijn de 3 stappen die je bij een beroepsverplaatsing moet ondernemen.

1) BTA-formulier van de werkgever

Er is, hoe kan het ook anders, een nieuw formulier gecreëerd: het Business Travel Abroad formulier. Dit moet door de werkgever ingevuld worden. Na het verzenden van de aanvraag ontvangt de werkgever een BTA-certificaatnummer. Dit nummer moet hij aan de reiziger bezorgen. Per reiziger en per reis wordt 1 formulier ingevuld en dat is geldig voor maximum 30 dagen. Als de reis langer dan 1 maand duurt, kan het BTA pas in de maand van de terugreis worden ingevuld.

Hier kan je het BTA-formulier raadplegen en invullen

2) Invullen van het Passenger Locator Form (PLF)

De zakenreiziger moet dit formulier nog steeds maximaal 48 uur voor de terugreis naar België invullen  Bij aankomst in België staat nu een extra optie waar je kunt opgeven dat je om professionele redenen reist. Klik je dit aan, dan verschijnt er een veld waar je de BTA referentie kunt invullen. 

Hier kan je het PLF raadplegen en invullen

3) Invullen van het zelfevaluatieformulier

Het zelfevaluatieformulier maakt al enkele maanden deel uit van het Passenger Locator Form (PLF). Als zakenreiziger dien je dit nog altijd in te vullen. Op basis van je antwoorden wordt het risicoscore berekend. Is dit laag en je hebt een geldig BTA-certificaat, dan moet je niet in quarantaine en je ook niet laten testen, zelfs als je uit een rode zone komt.

Nog een extra goede raad. Laat je beroepsverplaatsing organiseren door een erkend reisbureau. Ik organiseer al meer dan 30 jaar de beroepsverplaatsingen van vaste klanten en bedrijven in Binnen- en buitenland.