web analytics

De lucht tijdens de vlucht

de lucht aan boord van de vluchtNu de mensen letterlijk hun kot mogen verlaten wordt er massaal aan een vliegtuig vakantie gedacht. Het zal wel anders zijn dan wat we gewoon waren.  Gelukkig passen mensen zich snel aan aan nieuwe situaties.

Een veel, en terecht gestelde vraag, is naar de kwaliteit van de lucht aan boord van een vliegtuig. En gelijk daarmee vragen ze naar het besmettingsgevaar tijdens de vlucht. Nog een geluk dat we hier  verder kunnen op een positieve noot.

De lucht komt van buitenaf en wordt via een ingenieus systeem naar binnen gebracht. Ze moet er in de cabine voor zorgen dat deze onder druk blijft en dat de lucht regelmatig wordt ververst. Niet alle lucht is vers. De helft wordt door de ventilatiecyclus achteraan het vliegtuig naar buiten afgevoerd.  De andere helft gaat door een HEPA (high efficiency particulate air) filter terug de passagiersruimte in. De HEPA filtert tot 99 procent van organische, niet-organische stoffen en microben uit de lucht die terug in circulatie komt.

De filtering gebeurt meestal per zone waarin de lucht 15 tot 30 keer per uur door het filterproces gaat. Dat is voor de helft verse lucht en voor de andere helft gerecycleerd.

Wat is nu de kans op besmetting aan boord? Dat hangt van verschillende factoren af.  Zoals het aantal besmette personen aan boord en hoe ver je daar vandaan zit.

Airbus en Boeing benadrukken dat het coronavirus zeer weinig kans maakt in hun vliegtuigen. Daar zorgt een sterke hepafilter en het continue verversen van droge lucht. Virussen vinden droge lucht niet leuk.

De kans is klein dat je besmet wordt door het aanraken van voorwerpen. Maar het beste is toch om regelmatig je handen te ontsmetten met een handgel. Blijf ook zo veel mogelijk op je plaats zitten.

Om de strijd tegen het virus compleet te maken worden de cabines bij de eindbestemming volledig gedesinfecteerd. En als de toestellen op hun basis wachten op de volgende vlucht volgt nog een intenser poetsbeurt.

De passagiersruimte van een vliegtuig is voor covid19 geen goede omgeving. Als je regelmatig je handen ontsmet en een mondmasker draagt is het risico van besmetting tijdens een vlucht nagenoeg onbestaand. Onderstaand filmpje legt dit visueel uit.