web analytics

Een ecologische cruise door de Noorse Fjorden

Een ecologische cruise door de Noorse Fjorden lijkt op toekomst muziek. Cruises slepen nu eenmaal de mythe achter zich aan alsof ze allemaal erg vervuilend zijn. Daar brengt Havila Voyages drastisch verandering in. Ze hebben de groenste vloot die rondvaart.

Deze ecolologische cruise door de Noorse Fjorden is vanaf deze zomer beschikbaar op de Belgische markt en kan nu bij mij geboekt worden.

Havila Voyages beschikt over vier super eco vriendelijke schepen. Ze zijn allemaal ontworpen om een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk na te laten op de gebieden die ze bevaren.

De schepen worden aangedreven op NLG, daarmee verminderen ze de CO2 uitstoot met 25 procent. De uitstoot van fijn stof wordt met 90 procent teruggebracht. Verwarming en afkoeling gebeurd met warmtepompen die de temperatuur van het zeewater gebruiken.

De schepen zijn uitgerust met een batterij bank waarmee ze 4 uur vooruit kunnen. Het cruisen door de fjorden is dus geruisloos en emissie vrij. Om de batterijen op te laden gebruiken ze Hydro technologie terwijl ze aan de kade liggen. Ook de romp is zo ontworpen het schip minder brandstof gebruikt dan schepen van een gelijkaardige tonnenmaat.

Het mag dan een corona jaar geweest zijn, maar de vier schepen liepen dit jaar bijna gelijktijdig van stapel. Ze bieden plaats aan 640 passagiers, zijn 124 m lang, 22 m breed en beschikken over 179 comfortabele kajuiten.

De kajuiten zijn ingericht met een Scandinavisch decor en beschikken over wifi, usb aansluitingen, TV en badkamer.

De keuken laat je kennis maken met authentieke Scandinavische recepten.

De thuishaven van de schepen is Bergen. Van daar uit vertrekken er 12 daagse cruises tot aan Kirkenes en uiteraard terug.

Het mooie is ook de prijs. Je betaalt je niet bont en blauw voor deze prachtige tocht. De cruise van 12 dagen is al mogelijk vanaf € 1890 pp op basis van vol pension in hoogseizoen.

Vlucht naar Bergen is niet inbegrepen in deze prijs.

ecologische cruise door de noorse fjordenDe vaarroute:

Dag 1 : Haven: Bergen

De reis begint in Bergen, de hoofdstad van West-Noorwegen, met de kleurrijke en op de UNESCO-lijst geplaatste pakhuizen in Bryggen. Neem de kabelbaan, Fløibanen, naar een van de uitkijkpunten, proef de zeevruchten op de vismarkt of maak een wandeling door de smalle straatjes en langs de kades van de levendige haven. Bergen is de poort naar de Noorse fjorden en het begin van uw kustavontuur.

Dag 2 : Havens: Florø-Måløy-Torvik-Ålesund-Geiranger*/Hjørundfjorden*-Ålesund-Molde

Na de eerste nacht aan boord kunt u de dag beginnen met het zwaaien naar het hoofdkwartier van Havila Voyages vlak bij Torvik. Ålesund, staat bekend om zijn art nouveau-architectuur met prachtige bakstenen huizen en pakhuizen. In de zomer kunt u verder gaan naar het UNESCO-werelderfgoedgebied Geiranger Fjord, dat steile berghellingen en dramatische watervallen heeft. *Geiranger : 01.06–31.08 *Hjørundfjorden : 01.09-31.10

Dag 3 : Havens: Kristiansund – Trondheim – Rørvik

Het is ochtend als we aanmeren in de historische stad Trondheim, die meer dan duizend jaar geleden is gesticht. De kathedraal van Nidaros is het herkenningspunt van de stad; het is het nationale heiligdom van Noorwegen en een van de grootste kathedralen van Noord-Europa. Na ons bezoek varen we verder in de fjord, langs een mooie archipel zo naar het noorden van Noorwegen.

Dag 4 : Havens: Brønnøysund – Sandnessjøen – Nesna – Ørnes – Bodø – Stamsund – Svolvær

Op dit stuk markeren we met een ceremonie het oversteken van de poolcirkel en gaan we verder naar het poolgebied. Het betekent middernachtzon in de zomer, terwijl we in de wintermaanden, mogelijks het noorderlicht kunnen zien. De natuur is krachtig met de grootste gletsjer (Jostedalsbreen ) van Noord-Scandinavië, de sterkste getijdenstroom ter wereld en ontmoetingen met de majestueuze zeearend. s Avonds wachten de vissersdorpen van de Lofoten, de steile bergen en de Vikingen.

Dag 5 : Havens: Stokmarknes – Sortland – Risøyhamn – Harstad – Finnsnes – Tromsø – Skjervøy

De reis gaat verder door smalle fjorden en langs wilde bergen naar Tromsø, een stad die wordt gekenmerkt door jacht en visserij, poolexpedities en moed. Nu heeft u ook het land van de Sami, de inheemse bevolking van Noorwegen, bereikt. De ontmoeting met de Sami en hun rendieren terwijl u hoort over de Sami-cultuur is een unieke ervaring die u zich zult herinneren.

Dag 6 : Havens: Hammerfest – Havøysund – Honningsvåg – Kjøllefjord – Mehamn – Berlevåg

Zo ver noordelijk als je kunt komen – over land en zee. Voor velen is het bezoek aan de Noordkaap een hoogtepunt en een doel voor reizen langs de Noorse kust. Hier in het polaire landschap is de natuur op haar hardst en meest verlaten, maar tussen kale vlaktes en ruige kliffen klampen mensen zich vast en oogsten ze de natuur. U kunt ook een voorproefje nemen van de vangst. Wat dacht je van wat koningskrab?

Dag 7 : Havens: Båtsfjord – Vardø – Vadsø – Kirkenes

Meer naar het oosten kan je niet gaan op deze reis. De grens met Rusland is maar een paar kilometer verderop, en de verkeersborden in Kirkenes zijn in het Noors en Russisch. U kunt tot aan de grens gaan op een van onze excursies, of wat dacht u van een bezoek aan het Snowhotel waar alles van ijs en sneeuw is gemaakt?

Dag 8 : Havens: Mehamn – Kjøllefjord – Honningsvåg – Havøysund – Hammerfest – Øksfjord – Skjervøy – Tromsø

Het polaire landschap verandert als we weer naar het westen en zuiden varen. De grote vlaktes worden vervangen door steile toppen, en ’s avonds varen we Tromsø binnen. U kunt naar een middernachtconcert in de poolkathedraal gaan, of een wandeling maken in de middernachtzon of onder het noorderlicht en het nachtleven van de stad, “Het Parijs van het Noorden” genaamd, verkennen.

Dag 9 : Havens: Finnsnes – Harstad – Risøyhamn – Sortland – Stokmarknes – Svolvær – Stamsund

We keren terug naar de wilde, idyllische eilanden van de Lofoten. Onder de grillige bergen liggen kalkhoudende witte zandstranden en vissersdorpjes met een levendige visindustrie en de lokale bevolking gebruikt de kustschepen voor dagelijkse uitstapjes en transport. Als het weer het toelaat, gaan we het smalle Trollfjord in. Hier is er grote kans om zeearenden te spotten.

Dag 10 : Havens: Bodø – Ørnes – Sandnessjøen – Brønnøysund – Rørvik

Nu zijn we zo ver naar het zuiden gekomen dat we de poolcirkel oversteken en wegvaren van de zonovergoten nachten. Maar in de winter kun je nog steeds het noorderlicht zien. Hier vaar je langs talloze eilandjes en langs de bijzondere berg, Trollhatten, die een gat in het midden heeft. Als u wilt, kunt u ook de tocht naar de berg maken als facultatieve excursie.

Dag 11 : Havens: Trondheim – Kristiansund – Molde – Ålesund

We varen door het brede Trondheim-fjord dat aan beide zijden wordt begrensd door glooiende landbouwgrond en keren terug naar de kust en de open zee. Je kunt van boord gaan in Kristiansund en je laat je rijden over de Atlantic Ocean Road, die de mooiste rit ter wereld wordt genoemd. De weg slingert zich langs eilandjes en daarna kunt u weer in Molde aan boord gaan van het schip.

Dag 12 : Havens: Torvik – Måløy – Florø – Bergen

De laatste dag van de tocht voert u door een gevarieerd kustlandschap van kale rotsachtige bergen en een doolhof van geluiden en waterwegen tussen vele eilanden. De grote fjorden en gletsjers liggen in het binnenland. Bergen wacht op het einde van de reis. We hopen dat u veel goede herinneringen heeft aan uw reis langs de Noorse kust met Havila Voyages, en we kijken ernaar uit u weer te zien.