Covid reisadviezen

Covid Reisadviezen aangepast!

Λ laatste update 16 okt 2020 – 14u00 Λ

De FOD Buitenlandse zaken heeft de Covid reisadviezen bijgewerkt en de pagina op diplomatie.belgium.be is aangepast.

Er zijn enkele belangrijke aanpassingen. De webmasters hebben er dit keer hun werk ingestoken. De onduidelijke lijst, waarin een kat haar jongen niet terug vond, heeft plaats gemaakt voor een wereldkaart met kleurtjes. Klik op het land of de regio en je krijgt de navenante informatie.

De covid reisadviezen houden niet langer een verbod in om te reizen naar rode zones. Het “wordt ten stelligste afgeraden”. Dit komt overeen met NEGATIEF REISADVIES. Ga hier niet lichtzinnig mee om. Dit kan grote gevolgen hebben.

covid reisadviezen
Klik op de kaart voor de popup

Je moet je bewust te zijn van volgende elementen:

 • nieuwe covid-uitbraken op je bestemming kunnen je reis sterk beïnvloeden ;
 • een repatriëring kan niet gegarandeerd worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten;
 • er bestaat grote kans dat je bijstandsverzekering niet tussenkomt, lees goed de polis of contacteer je makelaar.
 • het land van bestemming moet je ook binnen laten. Thailand staat rood op de kaart omdat Belgen er momenteel niet welkom zijn, niet omwille van de besmettingsgraad. Ieder land heeft wat dit betreft zijn eigen reglementering.


Als je even oplet, dan zie je dat er nog een kleurtje bijkwam:

 • groen – reizen is mogelijk. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.
 • donker oranje – de Belgische autoriteiten adviseren een verhoogde waakzaamheid;
 • licht oranje – reizen is mogelijk, maar de autoriteiten van dit land leggen reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op;
 • rood – reizen worden ten zeerste afgeraden door de Belgische autoriteiten of de autoriteiten van de bestemming verbieden niet-essentiële reizen vanuit België. Je kunt nu ook op de kaartjes eventueel volgende vermelding tegenkomen:

” Indien u na het verzenden van het PLF formulier een sms krijgt met instructies omtrent een quarantaine en COVID-test, dient u deze strikt op te volgen.

 

Klik op het land of de zone op de kaart en je krijgt de voorwaarden en maatregelen te zien.

Allemaal goed en wel. Maar wat als je thuiskomt.

Was je langer dan 48 uur in het buitenland en reis je per schip of per vliegtuig, dan moet je het Passenger Locator Form in vullen. Dit vind je hier. Reis je met een ander vervoermiddel dan is dit niet verplicht. Ik snap het ook niet. Alsof Covid-19 niet besmettelijk zou zijn als je met de wagen, trein of fiets reist.

Het Passenger Location Form heeft nog een ander voordeel. Als uit de vragen blijkt dat je tijdens je reis je niet zondig maakte aan risicovol gedrag die een besmetting kan uitlokken, dan wordt je vrijgesteld van een Covid-test en de bijhorende quarantaine. 

En nu wordt het een beetje eenvoudiger. Er zijn drie mogelijke maatregelen naarmate waar je vandaan komt. Groen en oranje zijn eigenlijk gelijkgeschakeld. Met dat verschil dat oranje een iets hoger risico inhoudt en je voorzichtiger moet zijn.

 • kom je uit een  groene zone dan zijn er geen maatregelen;
 • kom je uit een oranje zone dan zijn quarantaine en een Covid-test niet langer aanbevolen noch verplicht ;
 • kom je uit een rode zone dan hangt quarantaine en een Covid-test af van je antwoorden op het verplichte Passenger Locator Form..


Het grote voordeel is dat het niet langer verboden is om naar een rode zone te reizen. Het nadeel is dan weer dat je dit op eigen risico doet wat ook gevolgen kan hebben. De overheid houdt nog altijd een stok achter de deur. Maar draai en keer het zoals je wilt. Het is en blijft nog altijd puzzelwerk als je buiten Europa wilt reizen.