De kleurpotloden van Buitenlandse Zaken

--- UPDATE 01 ---

Met dit artikel probeer ik duidelijkheid te scheppen omtrent de verschillende Covid 19 kleurcodes die worden toegepast. Om het nog eenvoudiger te maken hanteert Buitenlandse Zaken niet dezelfde criteria als de experten. Als we op reis willen vertrekken geldt echter het verdict van BZ.

Groen

Dit is uiteraard het meest duidelijke.

Voor vertrek:

Er is een positief reisadvies. De reiziger zal uiteraard steeds de COVID-19 maatregelen die ter plaatse gelden dienen te volgen.

Wil je de reis annuleren of wijzigen, dan kan dit uiteraard. De algemene voorwaarden zijn van toepassing. Dit kan mogelijks met annulerings- of wijzigingskosten.

Oranje

Voor vertrek:

Positief reisadvies, maar het land van bestemming kan bepaalde aanvullende voorwaarden opleggen zoals een verplichte quarantaine of een negatieve Covid test.

Wil je de reis annuleren of wijzigen, dan kan dit uiteraard. De algemene voorwaarden zijn van toepassing. Dit kan mogelijks met annulerings- of wijzigingskosten.

Bij terugkeer

Keer je terug uit deze zones dan wordt opnieuw gevraagd om je te laten testen en in quarantaine te gaan. –laatste update 14 juli 2020 —

Rood

Dit is ook duidelijk. Reizen naar deze bestemmingen is VERBODEN.

Voor vertrek:

Negatief reisadvies. De reiziger dient verplicht in quarantaine te gaan en zich te laten testen.

Na retour:

Een screeningstest en quarantaine zijn verplicht.

Opgelet: De opgelegde maatregelen van zowel screening als testen wordt door de regionale overheden geregeld en kunnen dus verschillen in functie van waar je vandaan komt. Meer info vind je op de website www.info-coronavirus.be. Deze kan regelmatig aangevuld worden door “Celeval” en de FOD Volksgezondheid.

Algemeen

Het is belangrijk dat je alle noodwendige maatregelen neemt om jezelf en je omgeving te beschermen. De regels die thuis worden toegepast zoals het dragen van een masker, het ontsmetten van de handen en het behouden van de social distancing zijn bijzonder belangrijk. Noteer dat in de meeste landen het gebruik van het mondmasker strenger is dan in België. Zo gold het verplicht gebruik van een mondmasker reeds langer in winkels in het buitenland en geldt dit in de meeste landen eveneens voor alle openbare gelegenheden die niet in open lucht zijn en in de horecagelegenheden.

De situatie evolueert dag per dag en het is dus echt belangrijk om dagelijks de diplomatie-website van Buitenlandse Zaken te consulteren zodat je de reiziger maximaal kan informeren.

Omdat het niet evident is je weg te vinden in deze verschillende websites en informatie is het nuttig om als je geconfronteerd wordt met een verplichte screening en quarantaine om:

  • Contact op te nemen met de huisarts bij de terugkeer naar België voor de hele familie of bubbel waarmee er gereisd werd (kinderen onder de 3 jaar dienen niet getest te worden).
  • Er wordt een test uitgevoerd bij je terugkeer. Je moet in een verplichte quarantaine van 14 dagen waarnemen. Ook als de test negatief is. Na 9 dagen wordt een nieuwe test uitgevoerd. Wanneer deze test eveneens negatief is kun je de quarantaine opheffen. De behandelende arts kan dan een quarantaine certificaat uitgeven. Telewerken is vanaf dan aangewezen. Je kan eveneens terugvallen op tijdelijke werkloosheid vanwege Corona.

Je vindt alle informatie via de website van Sciensano.

Rest er nog een vraag. Wat als je in België woont, maar niet de Belgische nationaliteit hebt en je komt terug uit een oranje of rode zone?
Wat moet ik dan doen? Het antwoord van de Ministerie van Buitenlandse Zaken is vandaag eenvoudig: je dient dezelfde maatregelen te volgen die gelden voor Belgen en bovendien dient de betrokken reiziger zijn contacten tot een minimum te beperken op zijn terugweg.